Listopad 20, 2017

Gupik pawie oczko. Doskonała ryba dla początkującego akwarysty

akapit

Początkujący akwaryści decydują się na wiele względnie popularnych ryb akwariowych. W domowych zbiornikach lądują przede wszystkim skalar, zbrojnik niebieski, bojownik syjamski oraz gupik.

gupik samica

Fotografia Flickr.com CC 2.0| Autor: tartaruga33

O ile trzy pierwsze nie powinny trafiać do akwariów osób bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, tak gupik jest jednym z najlepszych gatunków na rozpoczęcie swojej przygody z akwarystyką słodkowodną.

Dlaczego własnie gupik?

Gupik (Poecilia reticulata) jest niewymagającą, słodkowodną rybą akwariową z rodziny piękniczkowatych. Łatwa w hodowli stanowi ważną funkcję w wodach Ameryki Południowej i Środkowej, walcząc z larwami komarów, a w Europie przyjęła się przede wszystkim w domowych zbiornikach ozdobnych. Gupik to dziś wiele standardów hodowlanych oraz odmian kolorystycznych.

Warunki naturalne i hodowla gupika w warunkach domowych

W środowisku naturalnym występuje już właściwie na każdym kontynencie. Pawie oczko zasiedla przede wszystkim wody wolno stojące (tj. rowy, kanały, stawy, jeziora, ujścia rzek) oraz te o delikatnym nurcie. Są dość wytrzymałe na trudne warunki; tolerują stosunkowo wysokie wahania temperaturowe oraz różne poziomy zasolenia, co nie znaczy, że ryba ta powinna mieć dodawaną sól do zbiornika – hodowana w sztucznym środowisku nie jest przyzwyczajona do zasolenia.

Gupik preferuje zbiorniki gęsto zarośnięte delikatnymi roślinami. Komfortowo czuje się w akwariach dobrze naświetlonych o temperaturze ok. 23 °C. Hodowla tych rybek nie sprawia większych trudności, chociaż gatunek uchodzi za dość podatny na choroby wewnętrzne i zakażenia skóry. Zbiornik przygotowany dla ryb powinien mieć min. 25 l pojemności i składać się z niewielkich haremów, tj. 1 samiec przypadający na min. 2 samice. Ryby uchodzą za gatunek wszystkożerny.

Gupiki doskonale radzą sobie zarówno z pokarmem suchym (płatki, dafnia suszona), jak i mrożonym oraz żywym m.in. larwy komara oraz drobny narybek. Jeśli były uczone przez hodowcę lub sprzedawcę w sklepie, lubią podskubywać liście szpinaku oraz sałaty.

Dodano do: Przyroda

Nie skomentowano.

Zostaw komentarz