Listopad 22, 2017

Pierwsze ryby do akwarium. Gupiki

akapit

Zanim wybierzesz się do sklepu akwarystycznego warto, abyś wiedział na jakie gatunki możesz się zdecydować jako początkujący akwarysta. Osobom, które stawiają pierwsze kroki w prowadzeniu domowych zbiorników trudno będzie poprowadzić nawet stosunkowo nieskomplikowaną hodowlę skalara, dlatego jednymi z pierwszych mieszkańców akwariów często bywają gupiki. To zdecydowanie dobry wybór.

Ryby akwariowe

fot. flickr.com | aut. Wolfgang_44

Gupiki to rybki z rodziny piękniczkowatych, które uchodzą dziś za jedne z najpopularniejszych gatunków, trafiających do słodkowodnych akwariów. Dziś introdukowane do właściwie wszystkich zakątków świata (z wyjątkiem bieguna południowego) pełnią także ważną rolę gospodarczą, znakomicie radząc sobie z plagami larw komarów. Ich pochodzenie jest jednak dobrze znane akwarystyce i obejmuje ono wody Ameryki Południowej.

Gupik to gatunek dość odporny na niesprzyjające warunki bytowania, dlatego występuje zarówno w rzekach, jak ich ujściach, a także w kanałach, jeziorach, stawach oraz przybrzeżnych wodach morskich. W naturalnym środowisku są także dość wytrzymałe na różne wahania zasolenia wody i chociaż wielu akwarystów radzi dodawać do akwarium nieco soli kuchennej (tak jak chociażby w przypadku black molly) to nie jest to wskazane, ponieważ sztucznie hodowane gatunki nie zawsze dobrze znoszą takie działania.

Ryby charakteryzują się dość wyraźnie zarysowanym dymorfizmem płciowym. Samce są na ogół nieco mniejsze od swoich partnerek i znacznie lepiej ubarwione. Partnerzy posiadają lepiej rozwinięte płetwy: grzbietową i ogonową.

Dziś trudno szacować ile udało się wyhodować odmian kolorystycznych, a dzika odmiana gupika jest właściwie nie do nabycia w zwykłych sklepach.

Gupiki nie wymagają od hodowcy pokaźnego akwarium, wystarczy zbiornik o pojemności około 25-30 litrów, w którym można trzymać dwie, trzy samice i jednego samca. Optymalną temperaturą do życia są 22-24 °C oraz pH wody na poziomie 7. Ryby uchodzą za wszystkożerne i tak właściwie jest. Gupik zjada chętnie pokarm suchy, mrożony oraz żywy. Jest dość wrażliwy na dietę, dlatego ta powinna być dość urozmaicona, aby nie dochodziło do chorób wewnętrznych osobników. Doskonale radzą sobie także z gotowanym żółtkiem, które zresztą można podawać nawet młodemu narybkowi oraz z siekanymi dżdżownicami.

Dodano do: Przyroda

Nie skomentowano.

Zostaw komentarz