Wrzesień 19, 2017

Azjatycki drapieżnik w czarne pasy. Tygrysy są jednymi z największych kotów na świecie

akapit

Mimo że Tygrysy mierzą niemal 3 metry długości i ważą do 350 kg są najbliższymi krewnymi kotów domowych. Tak samo jak one okazują zadowolenie poprzez mrużenie lub zamykaniem oczu. Jednak robią to zazwyczaj bardzo rzadko i tylko gdy czują się komfortowo.

flickr.com | @Doug88888

flickr.com | @Doug88888

Te wielkie koty polują zazwyczaj nocą, a ich wzrok potrafi dostosować się do ciemności o wiele lepiej niż ludzki. Goniąc za zwierzyną na krótkich dystansach potrafi osiągnąć prędkość nawet 60 km/h, a długość jednego susa może wynosić nawet 10 m długości. Do atakowania ofiary wykorzystują głównie kły, jednakże uderzeniom łapą są w stanie zmiażdżyć czaszkę niedźwiedzia. Tygrysy dzięki temu znajdują się na samej górze łańcucha pokarmowego i nie mają naturalnych wrogów.

Dieta olbrzymich kotów

Wbrew powszechnej opinii Tygrysy nie żywią się ludzkim mięsem, atakują tylko wtedy gdy czują się zagrożone lub są bardzo wygłodniałe. Zazwyczaj polują na jelenie i dziki, żywią się także rybami i ptactwem. Tygrys potrafi też zaatakować drapieżnika takiego jak lampart czy niedźwiedź.
Charakterystyczne żółte futro w czarne pasy sprawia, że ten wielki kot wygląda jak wielka przytulanka. Każde zwierze ma unikatowy wzór na ciele, dzięki któremu poszczególne osobniki są wstanie rozpoznać się. Charakterystyczne ubarwienie mogą się skutecznie zamaskować w zaroślach. W czasie polowania w celu zwabienia ofiary potrafią naśladować głosy innych zwierząt.

Młode nie dożywają trzech lat

Jak wiele gatunków drapieżników te wielkie koty żyją zazwyczaj samotnie i spotykają się tylko w celach przedłużenia gatunku. Nie ma określonej pory roku, w której odbywają się gody, jednak w klimacie chłodnym trwają od końca listopada do początku kwietnia. Zazwyczaj samica po 104–106 dniach rodzi dwa młode którymi opiekuje się przez dwa lata. Zazwyczaj połowa z nich nie dożywa 3 roku życia.

Rozmnażają się także z innymi gatunkami

W przyrodzie praktycznie niemożliwe, natomiast w niewoli znane są przypadki krzyżowania tygrysów z innymi gatunkami kotowatych. Słynne znane odmiany to lygrys – potomek lwa i tygrysicy oraz tyglew – młode tygrysa i lwicy. Lygrys potrafi osiągnąć długość nawet 4 metrów, jest to największy kot na świecie, natomiast tyglew jest od niego dużo mniejszy. Zazwyczaj samce pochodzący z krzyżówek są bezpłodne, natomiast samice są wstanie urodzić żywe potomstwo. Dużo rzadziej występujące są mieszanki tygrysów z jaguarami i lampartami.

Tygrysy są jednymi z największych drapieżników na świecie, występują jedynie w Azji. Obszar ich występowania to Indie aż po południowo-wschodnie Chiny. Można je również spotkać na wschodnich rubieżach Rosji oraz na Indonezyjskiej Sumatrze. Mimo tego, że nie mają naturalnych wrogów, człowiek w znacznym stopniu przyczynił się znacznego zmniejszenia ich liczebności. Okazuje się, że tylko w ciągu ostatniego wieku wyginęły, aż trzy podgatunki tygrysa: kaspijski, balijski i jawajski. Obecnie tygrysy znajdują się pod ścisłą ochroną, jednak i tak wiele osób nadal na nie poluje.

Dodano do: Przyroda

Nie skomentowano.

Zostaw komentarz