Barbara Zadrożna CZYTAJ BIO AUTORA

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.

Cordyceps jako źródło odporności

Cordyceps od tysięcy lat wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Poznaj niezwykłe właściwości tego wyjątkowego grzyba.

Cordyceps czyli maczużnik chiński

Cordyceps sinesis to łacińska nazwa grzyba znanego obecnie jako maczużnik chiński. Opisywany grzyb należy do rodziny buławinkowantych. Cordyceps jest pasożytem owadów, co w praktyce oznacza, że bytuje on na gąsienicach motyla Hepialus fabricius. Grzyb porasta ciało gąsienicy, by finalnie wbić się w jej ciało. To właśnie ono stanowi swego rodzaju podłoże dla rozwoju podkładki w kształcie maczugi. Wspomniana maczuga zawiera natomiast leczniczy kordyceps.

Cordyceps sinesis od wieków ceniony jest za swoje niezwykłe właściwości. Co ciekawe, prozdrowotne działanie maczużnika chińskiego zostało odkryte nie przez naukowców, a przez pasterzy. Zauważyli oni, że zwierzęta spożywające cordyceps cieszyły się o wiele lepszym zdrowiem od tych, które nie żywiły się maczużnikiem chińskim. Poczynione obserwacje sprawiły, iż pasterze zaczęli gotować opisywany grzyb w celu uzyskania naparu. Szybko okazało się, iż napój nie tylko dodaje sił, ale również wzmacnia odporność.

Cordyceps na odporność

Kordyceps to grzyb używany w tradycyjnej chińskiej medycynie od czasów starożytnych. Liczne badania potwierdziły, iż wykazuje on liczne właściwości prozdrowotne. Wśród takowych wymienić należy poprawę działania układu immunologicznego. Jak to możliwe? Otóż mechanizm działania maczużnika chińskiego opiera się na immunomodulacji. Ponadto ten wyjątkowy grzyb posiada składniki aktywne biologicznie, które syntetyzują związki biobójcze uczestniczące w reakcjach syntezy kwasów nukleinowych, jak również blokuje wydzielanie śluzu z drzewa oskrzeli i płuc.

Inne właściwości cordycepsu

Jak wspominaliśmy, cordyceps posiada cały szereg właściwości prozdrowotnych. Jego pozytywne działanie na ludzki organizm potwierdziła m.in. Amerykańska Akademia Nauk oraz europejski Novel Food, który uznał opisywany grzyb za nutraceutyk.

Cordyceps wykazuje działanie immunostymulacyjne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, hipoglikemiczne i przeciwzapalne. Wspomaga on leczenie cukrzycy, różnego rodzaju alergii, niedokrwistości czy też dolegliwości ze strony dróg oddechowych. Ponadto przyczynia się do wzrostu potencji, poprawy wytrzymałości fizycznej czy też poprawy funkcjonowania serca, wątroby oraz nerek.

Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?

Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.

MACIE RACJĘ. NAPISZĘ KOMENTARZ
0

Barbara Zadrożna

Redaktor działów: Finanse i bankowość. Specjalizuje się w tematyce okołogospodarczej i politycznej.
Czekamy na Twój komentarz

0 komentarzy na temat “Cordyceps jako źródło odporności”

Napisz komentarz ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *