Kategorie

Barbara Zadrożna CZYTAJ BIO AUTORA

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.

Z czego jest tworzona kawa bezkofeinowa? Odsłaniamy kulisy produkcji.

Kawa kojarzona jest głównie ze znaczną zawartością kofeiny, która pomaga nam w utrzymaniu codziennej wydajności organizmu. Jednak są ludzie, którzy kiepsko na nią reagują lub czują się źle po wypiciu. Sięgają wtedy po kawę bezkofeinową, która jest pozbawiona tego głównego składnika. Czy ma ona taki sam smak i taki sam sposób tworzenia? W tym artykule dowiesz się, jak powstaje kawa bezkofeinowa i czym różni się od klasycznej.

Jak wygląda proces powstawania kawy bezkofeinowej

Nic dziwnego, że jesteś ciekaw, jak powstaje taka kawa. W końcu kofeina jest integralną częścią, bez której nie wyobrażamy sobie jej istnienia. To sprawia, że cały proces jej pozyskiwania staje się interesujący. Każdy producent wykorzystuje inne metody, a są ich aż trzy:

  • Za pomocą specjalnej mieszaniny rozpuszczalników dochodzi do ekstrakcji, czyli do wypłukania kofeiny z ziaren kawy. Stosuje się do tego najczęściej rozmieszany w wodzie octan etylenu z chlorkiem metylenu. Po pozbyciu się kofeiny, mieszkanka odparowuje, nie pozostawiając po sobie żadnych śladów.
  • Proces dezkofeinizacji za pomocą dwutlenku węgla jest zdecydowanie najdroższy ze wszystkich. Wykorzystuje się do tego przepuszczanie gazowego CO2 przez ziarna kawy, aby nie stracić wszelkich walorów smakowych oraz zapachowych.
  • W metodzie szwajcarskiej zachodzi proces osmozy. W specjalnie stworzonym środowisku wodnym wykorzystuje się filtry węglowe, które pozwalają na nieużywanie chemikaliów.

Do wszystkich metod niezbędne są surowe, niepalone i zielone ziarna kawy. Po dokładnej selekcji, ziarna moczone są w odpowiednio dobranym rozpuszczalniku, a niekiedy traktowane parą do otwarcia porów i wyekstrahowania kofeiny. Przystępuje się do procesu palenia dopiero po całkowitym odkofeinowaniu ziaren. W zależności od wykorzystywanej metody, producent stara się zachować jak najwięcej walorów smakowych, przy jak najmniejszej zawartości niechcianego składnika.

Kawa bezkofeinowa – dla kogo

Niestety, całkowite pozbycie się kofeiny z ziaren nie jest możliwe. Niezależnie od obranej metody, w ziarnach zostaną śladowe ilości tego składnika. Warto jednak wspomnieć, że tego typu dawka kofeiny jest całkowicie nieszkodliwa dla osób z nadciśnieniem. Kawa bezkofeinowa będzie świetnym zamiennikiem dla osób, które mają problemy ze snem lub źle tolerują ten składnik.

Kobiety w ciąży będą zachwycone, ponieważ mogą śmiało cieszyć się piciem kawy, dbając o dobro dziecka. Tego typu napar sprawdzi się także u osób posiadających wszelkie choroby serca, a nawet zaburzenia lękowe. Kawa bezkofeinowa to doskonałe rozwiązanie dla każdej z tych osób. Jeśli nie chcesz rezygnować ze swojego ulubionego smaku, tego typu rozwiązanie może być u Ciebie strzałem w dziesiątkę.

Należy jednak pamiętać, aby zaopatrzyć się w kawę bezkofeinową od zaufanego producenta, ponieważ zawartość tego składnika się różni w zależności od marki i dobrze przeprowadzonego procesu powstawania. Aby zminimalizować ryzyko spożycia kofeiny, powinniśmy zwrócić uwagę na opakowaniu lub na stronie przedsiębiorcy, jaka jest jej dokładna ilość.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł przybliżył Ci, w jaki sposób powstaje kawa bezkofeinowa i jak wiele ma zalet, zwłaszcza dla osób z różnymi schorzeniami. Miłego parzenia!

Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?

Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.

MACIE RACJĘ. NAPISZĘ KOMENTARZ
0

Barbara Zadrożna

Redaktor działów: Finanse i bankowość. Specjalizuje się w tematyce okołogospodarczej i politycznej.
Czekamy na Twój komentarz

0 komentarzy na temat “Z czego jest tworzona kawa bezkofeinowa? Odsłaniamy kulisy produkcji.”

Napisz komentarz ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *