Listopad 20, 2018

Przydomowy ogród wyleczy cię z przeziębienia. Czosnek i szałwia to nie wszystko

akapit

Idąc ulicami naszych miast na myśl przychodzi, że na każdym kroku znajduje się apteka. Kupujemy leki, tabletki przeciwbólowe, suplementy diety. O ile nie wszystkie tabletki jesteśmy w stanie zamienić z czymś innym, szczególnie suplementy diety możemy wziąć z naszych ogrodów.

czosnek z ogrodu

Fotografia Flickr.com, licencja CC 2.0 | Autor: Donnie Nunley

Warzywa, owoce i zioła idealnie wspomagają zdrowie człowieka, dostarczają mu witamin, soli mineralnych i innych substancji. Warto, więc pójść do własnego ogrodu, zamiast stać w kolejce po leki z apteki.

Leki nie z apteki

W modzie jest powrót do natury. Coraz więcej osób wyciąga rękę po warzywa, owoce i zioła. Najlepsze są te, pochodzące z naszych ogrodów lub od zaprzyjaźnionych rolników. Ważne, żeby wiedzieć, iż kupowana przez nas żywność była zdrowa, najlepiej ekologiczna. Tylko najlepszej, jakości produkty wpływają, bowiem na zdrowie organizmu człowieka dostarczając mu niezbędnych składników. Dodatkowo posiadanie własnego ogrodu niemal wymusza aktywność fizyczną, która pomaga zadbać o tężyznę fizyczną, wydolność organizmu, prawidłowe działanie większości układów organizmu oraz dobre samopoczucie i wiarę we własne możliwości. Ogród jest, więc nie tylko jak apteka, jest naszym przyjacielem i terapeutą.

Głównie jest jednak źródłem „leków”, czyli wspomnianych wcześniej witamin, związków pokarmowych, również naturalnych leków, z których czerpie działanie np. homeopatia. Rośliny trzeba oczywiście poddać pewnych procesom, żeby ułatwić odpowiednie działanie na poszczególne dolegliwości czy wydobyć z roślin najważniejsze substancje.

Stosujemy:

  • Napary – zioła zalewane są gorącą wodą, zaparzane i przecedzane. Napary służą do picia, kompresów i przemywania
  • Odwary – zioła zalane są wodą, doprowadza się je do wrzenia, przecedza i pije
  • Nalewki – zioła zalewane są 70% alkoholem, odstawiane na 4 – 7 tyg., przecedzane i przelewane do butelek, koniecznie ciemnych. Stosowane do picia
  • Maceraty – zioła zalewa się letnią wodą, odstawia na 10 godz., przecedza i nanosi na chorem miejsce
  • Okłady – robione są najczęściej z ziół śluzowych. To zioła zalane wodą, z których tworzy się gęsta papka. Papkę nanosi się na ściereczkę i przykłada
  • Kompresy – zioła gotuje się przez 20 min, przecedza, nanosi na bawełnianej ściereczce i nakłada na chore miejsce
  • Octy ziołowe – zioła miesza się z octami owocowymi czy winnymi, odstawia i przecedza. Są to środki stosowane do przemywania

Kataplazmy – robi się z nasion lnu lub kwiatów lipy. To gęsta papka służąca do okładów na chore miejsca

Maski ziołowe – to zioła zalewane letnią wodą i podgrzewane do konsystencji, która umożliwia nanoszenie substancji na skórę, najczęściej twarzy

Co działa, na co?

Co działa, na co? To często słyszane pytanie. Warto, więc wiedzieć, że odpowiedź na to pytanie pochodzi z dawnych czasów, kiedy nasze babcie i prababcie polegały na jeszcze starszej wiedzy i wykorzystywały zioła, warzywa oraz owoce do celów leczniczych.

Zioła, które leczą

Z właściwościami leczniczymi nieodłącznie kojarzą się zioła. Nic dziwnego. Posiadają związki fenolowe, garbniki, witaminy, minerały i wiele innych, zależnych od rodzaju zioła, które w istotny sposób wpływają na człowieka.

  • Szałwia – odświeża oddech, łagodzi świąt po oparzeniu pokrzywą, łagodzi zapalenie dziąseł
  • Czosnek – walczy z przeziębieniem, uodparnia organizm, obniża cholesterol we krwi
  • Babka – działa rozkurczająco, pomaga w bólach gardła, jest stosowana do okładów przy skaleczeniach
  • Melisa – działa uspokajająco, łagodzi stres, również reguluje pracę układu nerwowego i pokarmowego
  • Mięta – odświeża oddech, łagodzi bóle żołądka, reguluje pracę układu pokarmowego
  • Maruna – pomaga uśmierzyć nieznośny ból głowy przy migrenach
  • Warzywa i owoce w naturalnej profilaktyce i leczeniu
  • Malina, chrzan, rzodkiewka – na przeziębienie
  • Aronia, szpinak, papryka, miód – na choroby serca i stabilizację ciśnienia
  • Zielony groszek, pomidory, burak – na choroby wątroby i woreczka żółciowego
  • Wiśnie – na bóle głowy
  • Brzoskwinie, ogórki i rzeżucha – na układ moczowy
  • Ogórecznik i melisa – na depresję i dobre samopoczucie
  • Owies i rozmaryn – na wyczerpanie i oczyszczenie organizmu
  • Szpinak i rozmaryn – na poprawę słabego krążenia krwi
  • Brukselka – na odporność i cukrzycę insulino zależną
  • Cykoria – na anoreksję, wyczerpanie, hemoroidy i choroby wątroby
  • Fasola – na obrzęki, nerki, trzustkę i cukrzycę
  • Pietruszka – na anemię, niestrawności, wzdęcia, reumatyzm

To jedynie przykłady zastosowania warzyw, owoców i ziół.

Każda roślina ma swoje właściwości i prawie każda pozytywnie wpływa organizm człowieka. Oczywiście przed zastosowaniem warto zasięgnąć porady specjalisty, ale samodzielna uprawa ziół, choćby dla stosowania w kuchni, godna jest polecenia.

Miejsce uprawy ziół

Zioła nie mają wysokich wymagań. Warto jednak zadbać alby podłoże do ich sadzenia było przepuszczalne, o dobrej strukturze, o średni zawartości składników pokarmowych. Gleba nie może być zbita, gliniasta, kumulująca wilgoć, bo rośliny na takim miejscu będą rosły słabo i zagniwały. Najlepsza wystawa to południowa i zachodnia, bowiem na wystawie północnej mamy za mało słońca a na wschodniej wieją zimne wiatry, które zagrażają głównie roślinom zimującym w gruncie. Powinniśmy zadbać o odpowiednie nawadnianie upraw oraz odchwaszczanie i naturalną walkę ze szkodnikami. Nie raz stosujemy uprawę pojemnikową w doniczkach plastikowych, ceramicznych, drewnianych, betonowych, również w osłonkach z technorattanu, metali. Koniecznie muszą to być doniczki z odpływem wody.
Warto się postarać.

Artykuł przygotowała Ogrodolandia oferująca min. meble ogrodowe: http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe

Dodano do: Zdrowie i uroda

Nie skomentowano.

Zostaw komentarz