Barbara Zadrożna CZYTAJ BIO AUTORA
Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.
To powinieneś wiedzieć o cytrusach. Obalamy popularne mity
Cytrusy wydają się nieocenionym źródłem witaminy C, której na próżno szukać w krajowych owocach. Poza tym, pomarańcze, cytryny i mandarynki cenimy za mikroelementy, które przeciwdziałają reakcjom alergicznym, ale czy to prawda? Sprawdziliśmy popularne mity na temat cytrusów.
Mit numer 1: cytrusy mają znacznie więcej witaminy C od krajowych owoców i warzyw
Pomarańcze, grejpfruty, cytryny i mandarynki kryją w sobie dużą porcję witaminy C, która naturalnie wspiera działanie układu odpornościowego, ale nieprawdą jest, że spośród dostępnych w naszym kraju owoców i warzyw – mają go najwięcej.
Znacznie większą porcję witaminy C dostarcza m.in. owoc dzikiej róży, który można spotkać w wielu sadach i dzikich łąkach. Średnio 1 owoc ma aż 20-, 30-krotnie więcej witaminy C od średniej wielkości cytryny, a to poważna rekomendacja (owoc dzikiej róży można spotkać w formie przetworów lub suszy herbacianego). Poza tym, w naszym rankingu znalazły się także:
- czerwona papryka: o 300% więcej witaminy C od cytryny,
- porzeczka: o 400% więcej witaminy C od cytryny,
- szpinak: 50% więcej witaminy C od cytryny,
- kalafior: jak wyżej.
Mit numer 2: gorąca herbata z cytryną wyleczy cię z przeziębienia
Gorąca – nie, chłodna – tak. Dlaczego? Cytryna ze względu na stosunkowo dużą porcję witaminy C może pomagać w walce z wirusem, ale tylko w odpowiedniej temperaturze. Jeśli plasterek cytryny wrzucimy do gorącej herbaty – witamina ulatnia się i efekt jest taki sam, jak w przypadku picia herbaty bez cytryny.
- Sprawdź także artykuł: Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Mit numer 3: uczuleni na cytrusy powinni również unikać bananów
Osoby uczulone na cytrusy mogą jeść banany. Ten popularny mit powstał prawdopodobnie ze względu na podobny kolor oraz egzotykę tego owocu. Banany są doskonałym źródłem potasu i bardzo rzadko wywołują reakcje alergiczne. Ponadto są bardzo dobrze przyswajanie przez organizm i można je również spokojnie podawać małym dzieciom.
Mit numer 4: uczulenie na cytrusy objawia się tylko w dzieciństwie
To prawda, że większość alergii pokarmowych dotyka zazwyczaj w dzieciństwie. Nie do końca ukształtowany układ odpornościowy nie zawsze doskonale radzi sobie ze wszystkim substancjami.
Zazwyczaj jednak dzieci wyrastają z uczulenia na pokarmy, które nierzadko przekształca się w alergię wziewną.
Lista alergenów dla każdego człowieka jest bardzo indywidualna i zmienia się wraz z wiekiem. Uczulenie może pojawić się nawet do 50 roku życia, jednak często to nadwrażliwość na substancje wziewne.
Alergie pokarmowe u dorosłych pojawiają się bardzo rzadko. Jednak jeżeli po zjedzeniu pomarańczy czy mandarynki zaczyna swędzić skóra czy pojawił się ból brzucha warto wyeliminować inne przyczyn takiego stanu rzeczy; jeśli objawy występują częściej to koniecznie skontaktuj się z alergologiem.
Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?
Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.